Att tänka på när du hyr en bil
Ibland kan man av olika anledningar bli tvungen att hyra en bil. Det kan vara så att den egna bilen har gått sönder och därför behöver man en annan bil. Det kan också vara så att man kanske måste använda sig av en släpkärra och inte har något drag på den egna bilen. Ibland kan den egna bilen också vara för liten för att flera personer eller saker ska få plats i den och då kan det enda alternativet vara att man hyr en annan bil. Men vad behöver man tänka på när man ska hyra en bil?
Hyra bil under en längre tid
Hyrbilar finns för i stort sett hur lång tid som helst, det handlar bara om att man får betala för det. Det är till exempel inget problem att hyra en bil under semestern om man så vill. Då kan man låna en bil i Sverige, eller i ett annat land för att åka runt och titta på olika sevärdheter och annat som kan vara lite svåra att nå med kollektivtrafik.
Om man vill hyra under en längre tid kan man ofta behöva betala en del av totalsumman direkt när bilen hämtas ut. Det är en slags garanti för att bilen ska lämnas tillbaka i gott skick. Ska man ha hyrbil under en längre tid kan det vara bra att ha någonstans att ställa den. Om man har en tomt kan man köpa material från Buildor och bygga ett mindre garage eller en carport. Då står bilen mer skyddad och risken att den skadas minimeras.
Hur gör man med försäkring?
Hyrbilar är alltid försäkrade om man hyr av en seriös uthyrningsfirma. Det kan dock finnas en relativt hög självrisk om något skulle hända. I de allra flesta fall kan man dock teckna en så kallad självriskeliminering. Den gör att självrisken blir betydligt mindre.
Vad kostar det att hyra bil?
Hur mycket det kostar att hyra en bil beror på en hel del olika faktorer. Uthyrningsföretagen ser bland annat till vilken biltyp det är tal om, hur länge föraren haft körkort, förarens ålder samt till hur länge bilen ska hyras ut. Om man ska hyra under en längre period kan man ofta få lite rabatt på priset.
Om något händer
Om man har hyrt en bil och något skulle hända är det viktigt att man kontaktar uthyrningsföretaget direkt. De flesta företag har kundtjänst som är öppen dygnet runt. Om så inte är fallet bör man kontakta dem så fort som möjligt. Om bilen skulle visa felkoder eller liknande gör man klokt i att ta sig till en verkstad så snart som möjligt. Att köra vidare kan tyda på att föraren är ouppmärksam och eventuella fel kan förvärras. Det innebär att föraren ofta får betala eventuella reparationer.