Allt om elbilar

Har du också blivit mer och mer intresserad av de spännande möjligheterna med elbilar? Det finns många som drömmer om en framtid där vi slipper dyr bensin och avgaser i luften. Elbilen kan vara svaret som vi har väntat på, men hur fungerar de egentligen? Den mest uppenbara skillnaden mellan en så kallad ””vanlig”” bil och en elbil är hur motorn fungerar. En riktig elbil drivs endast av elektricitet men det finns även hybridmodeller som blandar elektricitet med en förbränningsmotor. En elbil drivs oftast av flera elmotorer och hur långt bilen kan färdas per laddning beror bland annat på batteripaketet.

wibiluthurning.se

Elbilars räckvidd

Elbilar är eftertraktade så det kan vara en bra idé att välja säkerhetslösningar från pålitliga företag som Holm security. Elbilen har fått kritik sedan den lanserades, främst på grund av att problem har uppstått med tekniken. Detta är dock ganska normalt när det handlar om lansering av en ny typ av produkt. Numera har de flesta stora bilmärkena så som Volvo, Nissan och Citroën släppt elbilar med olika design och räckvidd. En viktig faktor när det gäller priset på elbilar är det antal kilometer som det är möjligt att ta sig på ett fulladdat batteri. Citroën C-zero, Volvo C30 Electric och Mitsubishi i-MiEV hamnar alla runt 150 km medan uppstickaren Tesla lanserat sin mycket uppmärksammade elbil, Tesla Model S, som når uppemot 550 km på en laddning. Det kan ta ganska många timmar om man laddar sin bil i ett vanlig uttag, mellan sex till åtta timmar, men det finns numera system där en laddning kan gå på mellan 20 till 30 minuter.

Elbilar och miljön

Batteriets livslängd kan påverkas av ett antal faktorer som exempelvis vädret och den utrustning som används. Om du exempelvis använder värme för att hålla bilen varm inuti kommer batteritiden att påverkas negativt. Kritiker menar att elbilars räckvidd inte är tillräckligt. Statistik visar dock att de vanligaste resorna ligger på ca 45 km i Europa och då har man som ägare av en elbil mer än nog för att inte behöva avbryta sin resa för laddning av batteriet. Fördelar med elbilar är många och det är främst miljön som lyfts fram. I Sverige finns det över 4 miljoner bilar och om alla bytte till elbil skulle det påverka miljön på ett väldigt positivt sätt. Vart kommer vi då få all elektricitet ifrån? Det är en relevant fråga, speciellt om man tänker på miljön. Om elen kommer ifrån exempelvis kolkraftverk slutar elbilen att vara ett miljövänligt alternativ och den påverkar då miljön negativt lika mycket som en vanlig bensinbil.