Bilsemester med familj

ThinkstockPhotos-177852808

Att åka bil istället för att flyga till en specifik destination kan vara mycket givande. Man får uppleva mycket på vägen, man kan stanna där man tycker att det passar och har mer frihet. En nackdel kan vara att det är ansträngande att köra så långa sträckor, men så länge man är två föräldrar med körkort som kan dela på körningen behöver det inte bli så jobbigt. Om man ska åka bil i flera dagar med mindre barn i baksätet finns det dock vissa saker man bör planera i förväg för att resan ska bli lyckad.

Tala för det första öppet med alla i familjen om vilket mål ni ska ha med resan och vilka ställen ni skulle vilja se på vägen. Det kanske inte är möjligt att tillgodose allas önskemål, men det är viktigt att alla får komma till tals och tas på allvar. När ni har planerat ett resmål och en någorlunda fixerad rutt kan det vara en god idé att boka hotellnätterna i förväg. Dels kan det vara skönt att inte behöva leta efter hotell på resande fot, och dels kan det under sommarmånaderna vara svårt att hitta lediga familjerum. En annan sak som man bör kontrollera och fixa i förväg är att man har försäkringar so

ThinkstockPhotos-176902593

m täcker eventuella skador på bil och på familjemedlemmar som kan uppstå under resan.

Det är också bra att försöka begränsa packningen så mycket som möjligt. Ett förslag för att det ska bli rättvist är att alla i familjen får ha två väskor: en lite större som man packar i bagageluckan, och en mindre som man kan ha bredvid sig i bilen. Om det ändå blir svårt att få plats med packningen kan en takbox vara lösningen. Om man har flera barn kan det vara praktiskt att märka allas kläder med namnlappar för att det inte ska uppstå någon förvirring. Du kan beställa namnlappar med bilder på, till exempel bilar, på Namnband.se. Saker som måste få plats är ett reservdäck, ifall ni skulle få punktering, och ett första hjälpen-kit, ifall olyckan skulle vara framme.
Att semestra i bil blir ofta billigare än att flyga, och man får uppleva mer för pengarna. Prova en bilsemester med familjen nästa sommar!