Bilsemester i Europa

Allt fler väljer att ta bilen på väg till sitt resmål, och på det sättet göra resan i sig till en upplevelse. En bilsemester genom Europa kan till och med överträffa resmålet, om man väljer rätt rutt och planerar resan på rätt sätt.

”Att planera på rätt sätt” betyder att man ger sig själv tillräckligt med tid för att uppleva de olika stoppen på resan, och tillräckligt med tid för att det faktiskt ska kännas som semester (det vill säga att man inte behöver stressa och känner sig utvilad när man kommer hem). Det är till exempel bra att räkna med att man tar en paus varannan timme för att vila från körningen, och inte planera in för långa dagsrutter. Detta är särskilt viktigt om det bara är en person som kör, men alla passagerare i bilen tröttnar också fort på att bara sitta. Ett annat sätt på vilket planeringen totalt kan förändra upplevelsen av er resa är rutten ni väljer. Några exempel på populära resmål för bilsemestrar är franska Normandie, italienska Florens och Toscana, spanska Barcelona och kroatiska Split. Till samtliga dessa resmål är den snabbaste vägen nästan uteslutande längs med breda, snabba motorvägar. Det gör bilsemestern till en monoton transportsträcka fram till målet. Om man istället väljer att ta lite längre tid på sig på resan, och åka utanför motorvägarna, kan man få se delar av Europa man aldrig hade fått uppleva annars. På väg till Florens kan man till exempel åka via historiska städer som Hamburg, Hannover, Verona och Bologna i vacker natur. Och varför inte stanna i Strasbourg, Vichy och Andorra på väg till Barcelona? En resa till Split kan kombineras med besök i Prag, Wien, Brno och Zagreb, medan du på väg till Normandie och Brest kan stanna i Cherbourg, Le Havre, Köln och Bremen.travel-417053_640

Innan du ger dig ut på din bilsemester finns det också några andra praktiska detaljer som du måste ta hänsyn till. En sådan är att man i många tyska städer (runt 40 stycken) måste ha en särskild dekal i framrutan av sin bil. Du kan enkelt beställa den på internet. I Österrike, Schweiz, Slovakien, Slovenien och Tjeckien krävs också ett motorvägspass. Dessa kan du köpa på bensinstationer nära gränsen.

Om du behöver pengar för att finansiera din resa bör du besöka Brixo.se, där privatpersoner enkelt kan få lån.

Taggar: