Försäkring när man hyr bil?

Något man böra tänka på då man hyr bil är att se till att vara rätt försäkrad. Dels finns vanligtvis en grundförsäkring till en mångfald av tilläggsförsäkringar. Naturligtvis ser det dessutom olika ut från ett biluthyrningsföretag till ett annat och från ett land till ett annat.

Så vad precis bör man ta reda på för att undvika att vara underförsäkrad eller att behöva betala mer än vad som behövs?

 

Eliminering av självrisk
Då du hyr bil (moped eller vespa) ingår ofta ett självriskskydd då du betalar för den med betal- eller kreditkort. Förutsättningen är att ”erfoderligt försäkringsskydd” tecknats med hyran och nog så viktigt att känna till – att hela avgiften betalas med kortet. Vanligt är också att krav ställs på att du hyr bilen från en auktoriserad uthyrningsfirma och att syftet är att du ska köra bilen under din semester i utlandet.

Självriskeliminering för hyrbil utomlands, enligt ovan, ingår vid betalning med Swedbanks, Skandiabankens och Nordeas kredit- och betalkort, samt Handelsbankens Platinum- eller Allkort.

Kom ihåg att det här självriskskyddet bara gäller under förutsättning att skadans omfattning i värde överstiger självrisken och att den maximala ersättningen är 10 000 kr, i enlighet med dessa bankers försäkringsvillkor. För det fall skadekostnaden är mindre än självrisken, utgår ingen ersättning.

För den som betalar med kort som inte täcker självrisken är det bra att känna till att biluthyrningsföretag som Avis, Europcar och Hertz erbjuder självriskeliminering för dig.Försäkring

 

Dubbel och trippelkolla
Även då du försöker läsa dig till alla villkor och vad som ingår i de erbjudna tilläggsförsäkringarna på hyrbilsföretagens bokningssidor kan det vara svårt att få en heltäckande bild av vad som faktiskt gäller. Förbered dig på de frågor du vill få klart besked om och ring till kundtjänsten.

En av de viktigaste frågorna du kan ställa är ”vad försäkringarna inte täcker”. Frågor som; Gäller det för en andreförare, om ni ska turas om? Vad gäller om bilen utsätts för åverkan? Du hamnar i en viltolycka? Råkar skada på underredet, hjulen eller fälgarna? Vid punktering? Vid inbrottsförsök?

Självklart gäller inte dessa försäkringar vid uppenbart slarv och vårdslöshet från din och dina passagerares sida.

Så dubbel- och trippelkolla med biluthyrningsföretagets kundtjänst. Det kan du spara stora pengar på. Dels får du besked om du behöver teckna en specifik tilläggsförsäkring eller inte, och dels kan du få en skriftlig handling vari dina försäkringar är specificerade så att du inte hamnar i en situation där du uppmuntras köpa en tilläggsförsäkring i samband med att du hämtar ut bilen. Tänk på att personalen bakom disken inte alltid kan se vad du faktiskt har köpt.

 

Dubbla självrisker
Var medveten om att du kan behöva betala två självrisker i samband med kollisionsskador. Då kan du behöva betala en för trafikförsäkringen och en för helförsäkringen.