Bränsleförbrukning

Står du i begrepp att köpa en ny bil? Om du svarar ja på den frågan är det bra om du samtidigt tar ställning till hur du använder dig av din bil. Har du till exempel för avsikt att köpa en bränslesnålare bil? Då kan det vara bra att känna till skillnaden mellan certifierad och reell bränsleförbrukning

 

Certifierad bränsleförbrukning
Det är bra att känna till att det värde för bränsleförbrukning som brukar anges av bilfabrikanter och bilåterförsäljare är ett så kallat certifierat värde för just en specifik bilmodell.

Man utgår då från att man kört bilen i en laboratoriemiljö enligt riktlinjer från den standardiserade europeiska körcykeln. Värdet man får fram anger hur mycket bränsle en bilmodell av det undersökta märket drar per körda 100 km.

 

Reell bränsle förbrukning
Ett certifierat värde kan därför vara något helt annorlunda mot en bils det faktiska bränsleförbrukning. Bränsleförbrukningen påverkas av allt möjligt som inte finns i laboratoriemiljön som vägförhållanden, grusväg, landsväg eller gator i stadsmiljö. Även dit körsätt påverkar förbrukningen, snabba accelerationer och hastiga inbromsningar drar mer bränsle. Annat som påverkar är klimatet, regn, sommar och sol, samt allt från hastighet, bilens kondition, standard på däck och om bilen är tungt lastad. Även utrustning i bilen som kräver energi för att fungera som värmesystemet, fläkt, ljudanläggning och luftkonditionering påverkar bränsleförbrukningen.

Här finner du anledningarna till att du kan uppleva en betydligt högre bränsleförbrukning och därmed högre bränslekostnader än vad du beräknade då du utgick från bilmodellens certifierade värde.Bränsleförbrukning3

 

Välj klimatsmart
Passa på att välja en energisnål och klimatsmart bil då du köper nytt.

Visste du att du, genom att välja en bil som har lägre bränsleförbrukning, bidrar till att minska vägtrafikens klimatbelastning. Resultaten är märkbara direkt i form av lägre koldioxidutsläpp.

Att välja en bil med en bränsleeffektiv dieselmotor istället för bensin är också  ett klimatsmart val.

Aktörer som Dieselkraft kan vara behjälpliga med exempelvis bränslesparande effektboxar till dieselbilar såväl som diesel trimboxar.

 

Annan påverkan
En bil som väger mindre drar ned bränsleförbrukningen, likaså en bil som har bättre aerodynamik efter som motståndet reduceras. Bilar som använder sig av elhybridteknik ger även det ytterligare lägre bränsleförbrukning.

 

Gör ett klokt val genom att välja en bränslesnål bil med en energieffektiv motor. Det gör du då du väljer en bil i en mindre storleksklass. Avstå från de där extra hästkrafterna, du får aldrig användning för dem i stadstrafikens bilköer i alla fall. Välj ett mjukare sätt att framföra din bil, kör sparsamt och håll hastighetsgränserna. Bra för miljön, samtidigt som riskerna för en kollision reduceras.