Säkerhet – att tänka på när man hyr bil

Då du hyr och/eller för den delen köper en bil är det bra att du tänker på att den bör vara utrustad  med teknik som både kan förebygga bilolyckor. Den bör också om olyckan trots allt är framme, undvika eller åtminstone minska skador på bilens förare och medpassagerare.

 

Bilsäkerhet vad är det
Bilsäkerhet är ett samlingsbegrepp på olika tekniker som bland annat syftar till att förebygga bilolyckor. Krockkuddar som löser ut vid en krock. Det är förenat med direkt livsfara för det fall barn placeras i en bakvänd bilbarnstol, på passagerarsidans framsäte utan att krockkudden har aktiverats. ABS-bromsar förhindrar låsning av bromsarna vid en snabb inbromsning. Med ett antispinn-system slipper man okontrollerade sladdar. Även ett alkolås tillhör bilsäkerheten. Kom ihåg att man kan vara olämplig som bilförare dagen efter en bättre fest där alkoholen flödat. Det gäller förstås även andra typer av droger och vid intag av vissa läkemedel. Kontrollera alltid med ditt apotek om ditt läkemedel påverkar dig på sätt som gör dig till en olämplig bilförare – till fara för dig själv och dina medtrafikanter.

 

Säkerhetsbälte
Använd säkerhetsbälte så reducerar du risken för att ditt huvud eller din bröstkorg slår i delar av bilens inredning. Tänder kan slås ut mot ratten och revben brytas, samt sidan av huvudet kan slå in i sidostolparna. Knän kan slå i undersidan på instrumentbrädan.  Här avses ratt,   vid en frontalkrock i, exempelvis ratten, instrumentbrädan, vindrutan eller främre sidostolparna. Så spänn fast dig så reducerar du skaderisken betydligt.Säkerhet 3

 

Krockkudde
Genom att använda ditt bilbälte minskas risken för skador vid en kollision på ett betydligt sätt.

För att den ska vara effektiv måste du sitta fastspänd.

Som sagt avaktivera krockkudden om personer som är kortare än 140 cm, eller barn sitter, i framsätet. Då krockkudden är aktiverad kan det vara förenat med livsfara för dem om kudden löses ut om ni råkar ut för en kollision. Därför bör de sitta i baksätet om krockkudden är aktiverad.

 

Märkning
En bil som är utrustad med krockkudde framför passagerarplatsen måste ha ett varningsmärke.

De ska varna för att placera en montera och använda en bilbarnstol där. Saknas det kan man få ett från en auktoriserad återförsäljare eller från Svensk Bilprovning. Kom ihåg att undersöka om det finns en märkning då du hyr bil.

 

Tips
Då du hyr bil hemma eller utomlands – kontrollera om bilen har säkerhetsutrustning och om den fungerar. Kontrollera också vad som gäller om bältestvång och dubbdäck i olika länder om du har för avsikt att resa runt.

 

Vad säger statistiken
Omkring 1,2 miljoner människor dödas årligen i trafiken enligt en rapport från WHO år 2004, cirka 50 miljoner skadas – se till att du och de dina är undantagen i statistiken.